Mona de Pascua met Pasen Comunidad Valenciana

De Mona de Pascua is een typisch gerecht van het Spaanse gebak. Een paascake, met in het midden een hard gekookt ei,  waarvan de proeverij symboliseert dat de vasten en zijn onthoudingen voorbij zijn. Het wordt traditioneel bereid in de regio's Murcia, Valencia, Catalonië, Aragon en Castilië-La Mancha.

De naam komt van de munna of mouna, een Arabische term die 'voorziening van de mond' betekent, een geschenk dat de moslims aan hun meesters hebben geschonken. De mona is een dessert van grote traditie in de hele Middellandse Zee. Deze lekkernij wordt geassocieerd met het feest van de Heilige Week (de Paasweek).

Traditioneel geeft de peetvader de Mona de Pascua aan zijn petekind op Paaszondag, na de mis. Dit eten is typerend voor Paasmaandag.
Paasmaandag is de traditie dat verschillende families of een groep vrienden elkaar ontmoeten en samen de Mona de Pascua gaan opeten, op de manier om het ei van de Mona op het voorhoofd van een andere persoon te kraken. 

Alvast voor morgen, tweede Paasdagen of Paasmaandag 

GENIET VAN DE MONA DE PASCUA!

 

 

Deel dit bericht