Correfoc ¨Vuurloop¨ aan de Costa Blanca

Een opmerkelijk evenement in de Valenciaanse cultuur, in de regio Costa Blanca Noord is correfoc.
Een correfoc is een folkloristische uiting die letterlijk "vuurloop" betekent. Verkleed als duivels, met vuurwerk langs toeschouwers rennen of dansen op ritme van slagwerk.


Emigreren naar Spanje is meemaken van Spaanse cultuur en tradities

De correfoc vindt vooral plaats tijdens dorpsfeesten, waar colles de diables, groepen verkleed als duivels, met vuurwerk langs toeschouwers rennen of dansen op het ritme van slagwerk.

De traditie vond haar oorsprong waarschijnlijk in de Middeleeuwen. Het is echter pas sinds de 20e eeuw dat de correfoc zich op deze manier uit. Gedurende de jaren 80 en 90 werden de correfocs steeds populairder en hebben ze zich over het Catalaanstalige (ook in Frankrijk) en het Valenciaanstalig grondgebied als. Het evenement is tegenwoordig een waar spektakel geworden in bepaalde plaatsen, zoals in Dénia tijdens La festa major y bous a la mar. Dit feest met correfoc vindt traditiegetrouw in de eerste helft van de maand juli plaats. Het begint pas na middernacht. 

In veel plaatsen aan de Costa Blanca Noord vindt een correfoc ¨vuurloop¨, plaats. Als je geëmigreerd bent naar Spanje en woont aan de Costa Blanca is het leuk om de plaatselijke feesten en tradities mee te maken. Vooral de eerste keer is het erg indrukwekkend om te zien hoe fanatiek en enthousiast de bevolking is tijdens de correfoc. Verkleed als duivels, met brandende stokken rennen ze door de straten.  

Deel dit bericht