Door Claudia op 25 december, 2023
Spanje in kerstsfeer! In december worden in steden en dorpen de kerstversieringen opgehangen. Met kerst komen families en vrienden bijeen om lekker samen te eten en om cadeaus aan elkaar te geven. De jaarwisseling wordt gevierd met druiven. Op 6 januari is het grote kinderfeest in Spanje Driekoningen.
Typische gerechten uit de Spaanse keuken voor kerstavond zijn speenvarken en lam aan het spit, kalkoen en niet te vergeten natuurlijk vis en schaaldieren. Nadat iedereen veel gegeten heeft wordt op Kerstavond de nachtmis bezocht ´La misa del gallo´. Maar natuurlijk niet voordat er een glaasje cava is gedronken, één van de tradities in Spanje!
Op kerstdag krijgen kinderen wat kleine cadeautjes van ´Papa Noel´ (maar de cadeaus op 6 januari van de Driekoningen, Los Reyes Magos zijn veel populairder!). Verder is kerstdag vooral een aanvulling op Kerstavond. De familie wordt bezocht en er worden feestmaaltijden gegeten naar typische tradities in Spanje.
Samen lekker eten is heel belangrijk voor de Spanjaarden! De Spaanse keuken kent veel lekkernijen. Echte Spaanse kerstaanraders zijn Turron uit Alicante, jámon serrano of ibérico, bacalao met bloemkool, krab, kreeft, Sint Jacobsschelpen, geroosterde gamba´s en kalkoen. Andere typische recepten voor kerst in Spanje zijn gerechten met sinaasappel, zoals gekarameliseerde sinaasappels, geflambeerde sinaasappels, visfilet á l´orange, er is een ontzettend grote keuze!
Na kerst hebben de Spanjaarden nog een leuke traditie. Op 28 december wordt namelijk ´1-april´ gevierd. Dit heet in Spanje de Dag van de Onschuldige Heilige of "Día de los Santos Inocentes". Op deze dag halen de Spanjaarden grappen uit met hun vrienden en familie en verschijnen er rare en absurde berichten in de krant.
Oudejaarsavond wordt in het Spaans ‘Noche Vieja’, de oude nacht genoemd. In Spanje begint oudejaarsavond met een zeer uitgebreid diner met de hele familie thuis of in een restaurant. Na het diner verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad of het dorp. Op de televisie is net voor twaalf uur een klok te zien, zodat iedereen met ‘Las Uvas de La Suerte’ traditie mee kan doen.
‘Las Uvas de La Suerte’ is een Spaanse traditie die is ontstaan in 1909 doordat druiventelers in Alicante hun druiven niet konden kwijtraken en ze uit deelden. Om 12 uur worden er druiven gehapt. Één druif per klokslag, 12 klokslagen lang. Wanneer het je lukt om twaalf druiven op te eten voor de 12 klokslagen voorbij zijn, dan zal je het komende jaar veel geluk en voorspoed hebben. Iedere druif staat gelijk aan één maand van het jaar.
Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en wordt er getoast met champagne of cava. Er wordt geen vuurwerk afgestoken met Oud & Nieuw in Spanje.
Op 5 januari komen de Driekoningen in Spanje aan. Vooral voor kinderen is dit een groot feest! Weken van tevoren zijn ze bezig met het schrijven van brieven en verlanglijstjes voor de koningen. Het feest is vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest, met intochten, water klaar zetten voor de kamelen, iets te eten voor de Driekoningen. Kinderen zetten hun schoen. Kinderen die niet zo lief waren ontvangen houtskool. ´s Avonds op 5 januari of de volgende ochtend worden de cateautjes uitgepakt.
Op 6 januari, Driekoningen, wordt er als ontbijt of na de lunch een typische cake met versieringen van gedroogd fruit gegeten, oftewel "Roscón de los Reyes". Het fruit symboliseert de robijnen en smaragden van de drie koningen. Er zijn 2 figuren verstopt in de cake. Een cadeau dat jou, wanneer je het vindt, voor de rest van de dag koning of koningin maakt. En een boon, wat betekent dat degene die deze vindt de volgende keer de cake moet betalen.
Mijn naam is Claudia van Egmond-Even. Samen met mijn man Jonny wonen we sinds 2014 aan de Costa Blanca Noord in Spanje. Als Personeels- en Organisatieadviseur heb ik jarenlange ervaring in het coachen en adviseren van medewerkers, leidinggevenden en directeuren. Mijn kracht en passie is het op maat begeleiden en adviseren van mensen en hen écht verder te helpen. Ik geloof dat door persoonlijke begeleiding, gerichte en betrouwbare informatie en onafhankelijke adviezen op maat, ik jou écht verder kan helpen.